sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Turun Kirjamessut 2018

Jälleen kerran tuli käytyä Artukaisissa Messuilla. Kaikki tuntui niin tutulta; tihkusade ulkona, puskeminen ahtaasta eteisestä ja sitten: täällä ollaan taas! Heti A-halliin, oven vierestä 'survival kit' metrilakua mukaan ja kiertelemään. Kuten aina.


Olin liikeellä koululaisten kansoittamana perjantaina ja kaikilta keskustelulavoilta kuului samaa viestiä: koululaiset eivät lue, etenkään pojat eivät lue, jotain on tehtävä ja pian. Auttaisiko tekstien lyhentäminen? Kirjojen pelillistäminen? Etsi hahmo ja sen seuraava tehtävä? Jaksaisiko koululainen lukea kaksi kokonaista kappaletta, ennen kuin kuuluu ääniä ja kuva liikkuu? Jospa kirjat tehtäisiin yhteistyönä..kirjailija kyselisi ideoita lukijoilta?

Eh..? Alkoi vanhaa ahdistaa.

Yksi viereisistä halleista oli täynnä penkomislaatikoita: ota mikä kirja tahansa, kaikki maksavat 2 euroa kappale. Olkoon ohut tai paksu, uudempi tai vanha, suomalainen tai käännös, faktaa tai fiktioita. Pääasia että viet pois..

Seuraavassa hallissa oli tiedettä ja antikvariaatteja. Siellä oli kuhinaa ja kävelykeppien kolinaa..tämä on se osasto, jonne minäkin varmaan pian siirryn pysyvästi. Täällä vielä ollaan kiinnostuneita kirjoista, myös esineinä.

Tämän vuoden teema maa oli Viro. Aika tuttu jo, eikä tällä kerta tuonut esiin mitään erityisempää uutta. Kunhan kaikki viimeisetkin neuvostomiehityksen ajan ahdistukset on saatu kirjoitettua ulos, on varmaan aika tutustua uuteen virolaiseen identiteettiin. Millainen se lieneekään?

Mitä suomalaisuudesta oli tarjolla? Presidentti Niinistöä ainakin kolmen - neljän kirjan verran. Uudet elämäkerrat Minna Canthista ja Aleksis Kivestä. Uudet painokset Pentti Haanpään parhaista. Ei mikään tajunnanräjäyttävä vuosi..

Löysin kuitenkin taas jotain..yksi oli huvittava, toinen oikein kiinnostava, kolmannesta sain idean, jota täytyy kehitellä lisää.

Kannatti käydä!

***

Ei kommentteja: